- advertentie -

Uitzending Wij blijven in Zeeland

Omroep Zeeland hield op woensdag 9 oktober 2013 met live-gasten, reportages, video's en Zeeuws nieuws. Op Omroep Zeeland TV werd van 18.00 tot 21 uur een extra live-programma uitgezonden. Presentatie was in handen van Elsa van Hermon, Ariane Lafort en Coen Theuwis. Verslaggevers waren Michiel van der Velde, Eric Holm en Alexander Dekkers.

18.00 - 19:30 uur

In dit blok zagen we onder anderen:

Omroep Zeeland-directeur Monique Schoonen, Maarten Termont, Anita van Oostrom (Made in Zeeland), Jorrit Snijder (University College Roosevelt), Peter Jansen (PZC), Edwin de Kort (Omroep Zeeland), Gerard Nijssen van Andere Tijden, programmamker Jan Willem Antheunisse, oud-journalist Peter de Jonge, verslaggever Mark Rijk, Marjon van Iwaarden, Maan Leo (University College Roosevelt) en burgemeester van Middelburg Harald Bermann.

 

19.30 - 21.00 uur

Gasten: Leon Riekwell (directeur Underdog) en Omroep Zeeland programmamaker Anke Tanihatu, Marjon van Iwaarden, Edwin de Kort (hoofdredacteur Omroep Zeeland), de vaste bellers van Zegt U Het Maar, Maaike Boerdam, Frans van der Heijde, Danny Vera, recreatieondernemer Twan Vermeulen, internetondernemer Lieneke de Wolf, Koen Mijnheer (eindredacteur Omroep Zeeland) en commissaris van de Koning Han Polman.

 

 

 

 

De afgelopen dagen kon worden gekozen uit 10 slagzinnen. Dit was een selectie van enkele tientallen slagzinnen die waren ingezonden door kijkers,  bezoekers en luisteraars van Omroep Zeeland. 

Aan het eind van de speciale Wij Blijven in Zeeland-uitzending op Omroep Zeeland TV werd de uiteindelijke top 3 bekendgemaakt, in het bijzijn van commissaris van de Koning Han Polman.

1. Wat Zeeuws is, moet Zeeuws blijven

2. Luctor et Emergo

3. De mooiste overkant ligt in Zeeland


De andere slagzinnen uit de selectie vielen buiten deze top 3, namelijk:

4. Wind Water Weergaloos
5. Zeeland, daar fris je van op
6. Waai eens mee met de wind naar Zeeland
7. Zeeland Zonland
8. Achter de hoogste dijk, het mooiste land
9. Zeeland: zin in!
10. Ons Zeeuwen ben leeuwen


De slagzin Wat Zeeuws is moet Zeeuws blijven, wordt gebruikt op de Zeelandposter. Samen met de ingezonden 'oer-Zeeuwse' foto's wordt hier de Zeelandposter van gemaakt die binnenkort op vele plekken in de provincie te zien zal zijn.

delen:


“Wij voeren 9 oktober actie door ons werk te laten zien”

Actie Wij blijven in Zeeland op tv, radio en internet

Omroep Zeeland voert op woensdag 9 oktober actie. Op tv, radio en internet wordt onder het motto Wij blijven in Zeeland onze provincie volop in beeld en geluid neergezet, vaak gekoppeld aan de toekomst van de Zeeuwse regionale omroep. Hoofdredacteur Edwin de Kort: “Wij voeren actie door gewoon ons werk te laten zien, dat wil zeggen door Zeeland te laten zien en horen aan de Zeeuwen”.


Op de actiedag gaat Omroep Zeeland zoek naar het wezenlijke en ook het unieke van Zeeland. Daarbij wordt zoveel mogelijk het grote beeldarchief gebruikt dat de omroep inmiddels heeft opgebouwd. Het nieuws op radio, tv en internet gaat die dag trouwens wel gewoon door.
>> Bekijk het programma-overzicht.

Extra
Van de Zeeuwen zelf wordt ook een inbreng verwacht. Ze worden gevraagd iets authentieks van Zeeland te laten zien en/of horen. In de eerste week van oktober lanceert Omroep Zeeland daarvoor een speciale actie, die een onderdeel wordt van Wij blijven in Zeeland.
De regionale omroepen, dus ook Omroep Zeeland, hebben ervoor gekozen om in de eigen provincie te blijven.
>> Meer informatie over het waarom van deze actie.

Malieveld
De publieke omroep staat in Nederland onder druk door de dreigende bezuinigingen. De landelijke omroepen voeren actie door op het Malieveld in Den Haag te demonstreren.
Organisator van deze actie in Den Haag is Jan Slagter, directeur van Max. In een interview in de VPRO-gids zegt hij dat hij deze bezuiniging als een strafkorting ziet. “Het is recessie en overal moet men bezuinigen. Daar zijn we ook tegen. Maar de 200 miljoen van Rutte I, nu nog eens 100 miljoen, is geen bezuinigen meer, maar een strafkorting. Bij elkaar is dat een derde van onze subsidie. Geen enkele andere sector wordt relatief zo zwaar getroffen.”

 

delen:


Waarom deze actie?

Op woensdag 9 oktober gaan veel publieke omroepen in Den Haag protesteren tegen de bezuinigingen. Eerder moesten de landelijke publieke omroepen (namelijk die Nederland 1, 2 en 3 van programma’s voorzien) 200 miljoen euro inleveren, nu wordt nog eens 100 miljoen extra bezuinigd. Ze verwachten dat één derde van de programmering geschrapt moet worden als dat kabinetsplan door gaat. Het motto van de Hilversumse actie is daarom Onze programma’s bezuinig je niet weg.

Pijnlijk
Van die 100 miljoen bezuiniging komt 25 miljoen voor rekening van de gezamenlijke regionale omroepen. Die zien dat als een pijnlijke ingreep, maar ze vinden een actie daartegen niet het goede middel. ,,We willen ons steentje bijdragen” zegt directeur Monique Schoonen, “omdat we onderdeel zijn van een samenleving en iedereen moet bezuinigen”.. Dus wij ook.”
Omroep Zeeland blijft op de actiedag in Zeeland. Vandaar de titel van de speciale programmering op radio, tv en internet: Wij blijven in Zeeland. Om het belang van de omroep te onderstrepen wordt er op woensdag 9 oktober zelfs een schepje bovenop gedaan, met een extra lange live-tv uitzending.

Onevenredig
“De nieuwsvoorziening staat onder druk. Zeker in onze regio”, zegt Schoonen. “We gaan niet protesteren tegen de opgelegde bezuinigingen omdat we ons realiseren dat iedereen moet meebetalen. Wel vinden we dat nadrukkelijk moet worden gekeken naar de vier kleine regionale omroepen, waaronder Omroep Zeeland. Die worden onevenredig zwaar getroffen, omdat wij worden gefinancierd naar inwonertal. De laatste jaren hebben we al heel veel ingeleverd.”

Onder druk
Edwin de Kort | hoofdredacteur Omroep ZeelandHoofdredacteur Edwin de Kort maakt zich zorgen over de journalistiek in deze provincie. “Wat we zien is dat de publieke omroepen in dunbevolkte regio’s al jaren onder druk staan en dat wij het risico lopen wegbezuinigd te worden. En de regionale kranten hebben het ook al moeilijk. Kortom: de situatie kan ontstaan dat er èn geen krant èn geen publieke omroep meer is in Zeeland. Wie brengt dan het nieuws, controleert de macht en besteedt aandacht aan alles wat met Zeeland te maken heeft?”

Positief
Met de actiedag Wij blijven in Zeeland heeft de Omroep Zeeland gekozen voor een brede, positieve benadering. Met de programmering op radio en TV wordt vooral de Zeeuwse samenleving Zeeland geportretteerd en daarmee tegelijk de rol van van Omroep Zeeland onderstreept. “Daarnaast zoeken wij mensen”, zegt hoofdredacteur De Kort, “bekend en minder bekend die goed kunnen verwoorden wat zij voelen bij Zeeland. Daar gaan we mee aan de slag.”

delen:


 

“Wij voeren 9 oktober actie door ons werk te laten zien”

“Wij voeren 9 oktober actie door ons werk te laten zien”

delen: