- advertentie -

Nieuwe programmering per 30 juni 2014

Nieuwe programmering per 30 juni 2014

Omroep Zeeland Televisie ziet er met ingang van maandag 30 juni heel anders uit. Het nieuwsprogramma Zeeland Nu heeft een nieuw jasje en start vanaf die dag om 17:00 uur. Alle televisieprogramma’s worden elk halfuur herhaald en hebben een nieuwe, eigentijdse en bovenal Zeeuwse vormgeving. Lees meer op http://www.omroepzeeland.nl/persberichten
 
Toelichting hoofdredacteur Edwin de Kort (Omroep Zeeland)
Naar aanleiding van dit persbericht heeft de redactie een aantal vragen gekregen. Hieronder vind je antwoorden op de meestgestelde vragen.
 

Wat verandert er precies in de radioprogrammering?
Vanaf maandag 30 juni start de gepresenteerde radiouitzending op werkdagen om 7:00 uur in plaats van 6:00 uur. Voor de rest blijft de radioprogrammering ongewijzigd. Overdag worden er minder nieuwsberichten herhaald en wordt meer 'vers' nieuws gemaakt voor de radiouitzendingen.

Waarom begint de gepresenteerde uitzending een uur later?
Het mediagebruik van de consument verandert en Omroep Zeeland verandert mee met die behoefte. Kijkers en luisteraars willen het nieuws zien én horen, zodra het gebeurt, en via alle beschikbare kanalen. Om die verandering mogelijk te maken moet de beschikbare redactiecapaciteit anders ingezet worden. Daarom wordt het eerste uur van Zeeland Nu (van 6:00 tot 7:00 uur) omgezet in een muziekprogramma dat minder capaciteit vraagt en stopt de korte nieuwsupdate (Nieuwsflits) op televisie en omroepzeeland.nl. Ook de berichtgeving via de website en sociale media wordt hiermee versterkt.

Zijn de veranderingen een bezuiniging?
De redactionele veranderingen zijn geen bezuiniging. Alle capaciteit die vrijgemaakt wordt is nodig om de programmering op andere plekken te versterken. Het budget dat elke regionale omroep krijgt van het ministerie van OC&W is onder meer afhankelijk van het aantal inwoners in de provincie. Het budget van Omroep Zeeland is, met 380.000 inwoners, minder dan de helft van bijvoorbeeld Omroep Brabant in een provincie met 2,4 miljoen inwoners. Omdat de basiskosten voor bijvoorbeeld huisvesting, camera's, etc. overal hetzelfde zijn, blijft er voor Omroep Zeeland veel minder geld over voor de programmering. We moeten dus heel scherp kiezen wat we wel en niet doen. Elke verbetering of versterking in de programmering gaat ten koste van een ander onderdeel van diezelfde programmering.

Verandert er ook iets op televisie?
Ja. Vanaf maandag 30 juni ziet Omroep Zeeland televisie er heel anders uit. De complete vormgeving is veranderd en dat betekent dat de programma's er anders uit zien en anders klinken. Alle programma's worden elk halfuur herhaald, zodat ons publiek in een halfuur nieuws, weer en programma's als Editie 2014, Trugkieke en de Zeeuwse Top 40 kan zien. De nieuwsuitzending op televisie start een uur vroeger, om 17:00 uur in plaats van 18:00 uur.

Gaat een vroege nieuwsuitzending op TV niet ten koste van de radioprogramma's?
Het is nu al zo dat de gepresenteerde uitzending op radio tot 19:00 uur door loopt terwijl de nieuwsuitzending op TV om 18:00 uur start. Radio en televisie bedienen ook een ander publiek. Radio wordt vooral gebruikt door luisteraars die onderweg zijn en bijgepraat willen worden over de actualiteit. Televisie kijken gebeurt uiteraard vooral thuis. Voor het publiek dat graag luistert naar bijvoorbeeld Zegt U 't maar hoeft er niets te veranderen. Zij kunnen blijven luisteren en pas daarna de herhaling van het televisienieuws bekijken.

Hoe kan ik 's ochtends vóór 7:00 uur op de hoogte blijven van het Zeeuwse nieuws?
De website omroepzeeland.nl en de gratis nieuwsapps van Omroep Zeeland brengen altijd het laatste nieuws. Met een smartphone is het Zeeuwse nieuws altijd en overal te volgen. De gratis nieuwsapp van Omroep Zeeland wordt deze week vernieuwd. Met nog meer nieuws en volledig in de nieuwe huisstijl van Omroep Zeeland.

Wat gebeurt er in geval van een calamiteit? 
Omroep Zeeland is formeel calamiteitenzender voor de provincie Zeeland. Dit betekent dat de overheid officiële mededelingen kan doen via de radiozender van Omroep Zeeland. Mocht er een calamiteit zijn op het moment dat er geen presentator aan het werk is, bijvoorbeeld 's nachts of in de vroege ochtend, dan wordt deze volgens een bereikbaaheidsdienst opgeroepen. Hierover zijn afspraken gemaakt met de Veiligheidsregio Zeeland.
Uiteraard zal Omroep Zeeland in het geval van een calamiteit ook via de andere kanalen zo snel mogelijk informatie verspreiden, maar dat is geen wettelijke verplichting.
delen: