- advertentie -

Het nieuws rond de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 15 maart 2017. 
Like Zeeland Kiest op Facebook om op de hoogte te blijven.

Uitvaartzorg Memoriam Walcheren van Rob K. en Pamela B. uit Middelburg laat een spoor van ellende achter bij veel van zijn klanten. Klanten zeggen dat ze aanmaningen krijgen van rekeningen die het bedrijf namens hen had moeten betalen, maar dat is nooit gebeurd.

Een boeddhistische leraar uit Middelburg is seksuele relaties aangegaan met enkele vrouwelijke leerlingen. Het misbruik vond plaats tussen 2001 en 2007, de jaren waarin de man het Mahayana studiecentrum in Middelburg runde.

Het Bevrijdingsfestival Zeeland wordt vanaf 1990 gehouden in Vlissingen. Op Bevrijdingsdag, 5 mei, vieren we onze herwonnen vrijheid. Ook in Zeeland. Ook is 5 mei de dag waarop wordt stilgestaan bij de betekenis en het belang van vrijheid, grondrechten en democratie. Tienduizenden mensen komen jaarlijks op dit evenement. In dit dossier vind je alle berichten die Omroep Zeeland heeft gebracht over dit onderwerp.

Ziekenhuis ZorgSaam heeft grote financiële problemen. Liep het ziekenhuis tot voor kort nog op rolletjes, in 2014 bleken er plots grote tekorten te zijn. In januari 2015 werd bekend dat de tekorten waren opgelopen tot meer dan 25 miljoen euro. Het ziekenhuis is met banken in gesprek over een reddingsoperatie. Hieronder de berichtgeving over de financiële en bestuurlijke problematiek van ziekenhuis ZorgSaam.

Boerin Bertie Steur (40) uit Renesse is een van de tien boeren die meedoet aan het tv-programma Boer zoekt Vrouw 2014-2015.

Bertie kreeg 175 brieven van mensen die een relatie met haar willen. Ze behoorde tot de vijf boeren die voldoende belangstelling hebben gekregen. Steur zoekt een vrouw om haar leven mee te delen. Omroep Zeeland volgt Bertie Steur tot aan de finale uitzending in maart 2015.

Op verschillende plekken in Zeeland werden opnames gemaakt voor de film over Michiel de Ruyter. De film moet een beeldportret bieden van de Gouden Eeuw, vanaf de eerste Engelse Oorlog tot aan de dood van de Ruyter (1653-1678). Acteur Frank Lammers kruipt in de huid van Michiel de Ruyter. Andere acteurs die meespelen zijn Barry Atsma, Lieke van Lexomond, Roeland Fernhout, Egbert-Jan Weeber, Derek de Lint en Tygo Gernandt. Bekijk op deze pagina de laatste berichten over de film.

Jaren werd geprobeerd een etappe van de Tour de France een keer in Zeeland te laten finishen. In 2015 was het zover en werden de Zeeuwse inspanningen beloond. Bekijk op deze pagina alle berichten over de Tour de France en Zeeland.

Philip Morris schrapt 90 procent van de banen bij de sigarettenfabriek in Bergen op Zoom. Dat betekent het ontslag van circa 1230 mensen en het stopzetten van de productie. Bij het bedrijf werken zo'n 300 Zeeuwen.

Zeeland heeft geen eigen identiteit en kan daarom best bij Zuid-Holland gevoegd worden.
Dat vindt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Limburg, Friesland en Brabant hebben die identiteit wel en kunnen wat hem betreft zelfstandig blijven. Bovendien is daar veel weerstand tegen samenvoeging. In dit dossier verzamelt Omroep Zeeland de verhalen over de Zeeuwse identiteit, die er volgens veel Zeeuwen wel degelijk is. Daarom startte Omroep Zeeland ook de petitie Handen af van Zeeland.

In een intern rapport van Rijkswaterstaat Zeeland wordt een beeld geschetst van meer dan tien jaar verwaarlozing van de Oosterscheldekering. Het rapport bevestigt de kritiek van oud-ingenieurs eind augustus dat onderhoud en inspectie van bodem bij de kering wordt verwaarloosd. Volg op deze pagina de laatste ontwikkelingen.

Burgemeester René Roep had nooit een bed en een wasmachine mogen declareren toen hij in de gemeente Vlissingen kwam wonen. Dat zeggen deskundigen, die op verzoek van Omroep Zeeland keken naar de Vlissingse declaraties tussen 2010 en 2013. Het onderzoek richt zich met name op burgemeester Roep en oud-wethouder Jacques Damen.

Peter van Liere, voormalig drummer van The Old Firm, wordt vermist. De Middelburger is een van de bemanningsleden van de Warnow. De boot wordt al sinds half april vermist op de Noordzee. De Noorse kustwacht denkt dat de kans erg klein is dat het omgebouwde loodsbootje nog gevonden wordt. Familie en vrienden zamelen geld in om een zoektocht te organiseren.

Deze week wordt in Frankrijk voor de achtste keer Alpe d'HuZes gehouden. Dat is een actie waarbij deelnemers, alleen of in een team, geld bijeen brengen waarmee zij een bijdrage leveren aan de strijd voor de overwinning op kanker. Onder het motto "Opgeven is geen optie" wordt de legendarische Alpe d'Huez tot zes keer aan toe beklommen, fietsend en lopend. Dat gebeurt op woensdag 5 en donderdag 6 juni. Er doen ook veel Zeeuwen mee. Verslaggevers Stefan Nijpjes en Mark van Leijden zoeken die Zeeuwse deelnemers op en maken deze week verhalen met hen.

Waterdunen is een project waarbij nieuwe natuur wordt aangelegd en nieuw recreatiegebied. Vooral tegen het natuurgebied wordt veel geprotesteerd, omdat boeren landbouwgrond moeten opgeven. In het plan Waterdunen komen 400 recreatieverblijven in nieuwe duinen en schorren. Ook moet er een duincamping komen met 300 plaatsen.

Door tegenvallende bezoekersaantallen wordt het Voetbalmuseum in Middelburg verkocht. Een verhuizing naar elders in het land is aanstaande. Zeeland raakt hiermee een publiekstrekker kwijt.

Er komt geen nieuw theater in Middelburg. In plaats daarvan wordt de oude Schouwburg aan het Molenwater aangepast en opgeknapt. Het dagelijks gemeentebestuur van Middelburg heeft in oktober 2012 bekendgemaakt dat er geen geld is om de ambitie voor een nieuw theater waar te maken.

Omroep Zeeland zendt in het najaar van 2012 de Zeeland-column uit. Hierin vertellen Zeeuwse politici wat hun gevoel van Zeeland is. Statenleden zijn uitgenodigd om in één dag, samen met een verslaggever van Omroep Zeeland, een televisie-item te maken over hun kijk op de provincie die ze besturen. Op deze pagina een overzicht van de deelnemers.

Film by the Sea wordt van 14 tot en met 23 september 2012 gehouden. Het is de veertiende editie. In Vlissingen en Terneuzen staan bijna 150 films op het programma, plus onder meer talkshows, muziekoptredens, cursussen en tentoonstellingen.

Omroep Zeeland laat elke dag in het filmjournaal zien wat er te zien en te beleven is. Op vrijdag is de Award Ceremony te volgen en zaterdag en zondag zijn de afsluitende filmjournaals te zien.

Blijf op de hoogte op deze speciale pagina van Omroep Zeeland. Ga ook naar de website van Film by the Sea.

Het Zeeland Nazomerfestival heeft in 2012 een recordaantal bezoekers getrokken. Ruim 28.000 mensen kwamen naar de voorstellingen op bijzondere lokaties in Zeeland. Het toneelstuk Medea en een concert van Racoon trokken de meeste belangstelling.

In Zeeland, Brabant en Limburg werd op 1 mei 2012 de wietpas ingevoerd als middel in de strijd tegen drugstoerisme. Coffeeshop mochten alleen softdrugs verkopen aan Nederlandse ingezetenen die zich hadden geregistreerd. Tegenstanders waarschuwden voor een toename van overlast. Het kabinet Rutte 2 schafte de pas weer af. Softdrugsbeleid is voortaan een zaak voor gemeenten.

Bij een grote politieactie in november 2011 worden op zeven plaatsen in Zeeland hennep, contant geld en auto's in beslag genomen. In totaal worden 32 mensen aangehouden. Het OM spreekt van een criminele organisatie die winst van handel in softdrugs zou witwassen bij hoogwerkersbedrijf HWS in Kapelle. De rechtbank behandelt deze zaak inhoudelijk in het voorjaar van 2013.

Delta levert energie, infra- en milieudiensten én digitale services, zoals internet, telefonie en radio en tv-signalen. De aandelen van het bedrijf zijn in handen van de Provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten.

De marinierskazerne van Doorn verhuist naar Vlissingen. Na veel vijven en zessen is de Tweede Kamer daarmee akkoord gegaan. Bij de nieuwe kazerne die aan de Buitenhaven moet komen, zal werk zijn voor zeker 1900 mensen.